Το πρόγραμμα baby swimming είναι μια φυσική δραστηριότητα που οργανώνεται σε παιδαγωγικά μαθήματα κολύμβησης. Τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης μαζί μου απευθύνονται σε βρέφη, νήπια και παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω. Η κολύμβηση σε ζεστό νερό (30 – 32 °C) είναι ένα οικείο συναίσθημα στα βρέφη, καθώς μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο στο “υδάτινο περιβάλλον” της μητρικής κοιλιάς. Τα παιχνίδια και η επαφή με το νερό είναι μια μοναδική δραστηριότητα, η οποία συνεισφέρει θετικά σε όλη την ανάπτυξη του παιδιού.

Το πρόγραμμα baby swimming δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκμάθησης κολύμβησης με αφθονία παιχνιδιού και ευχάριστη διάθεση. Το νερό ενισχύει την επαφή του μωρού με τον γονέα, την σωματική κίνηση και την ηρεμία.

ΟΦΕΛΗ

  • τόνωση της σωματική δύναμης
  • καλύτερος συντονισμός των κινήσεων
  • επίγνωση του σώματος
  • βελτίωση της σωστής στάσης του σώματος
  • καλυτέρευση των κινητικών ικανοτήτων
  • ικανότητα γρήγορης συγκέντρωσης

ΗΛΙΚΙΕΣ

Η βρεφική κολύμβηση συστήνεται για μωρά από 6 μηνών και άνω. Για τις μικρές ηλικίες το μάθημα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα στις διάφορες τεχνικές κολύμβησης. Παράλληλα εξοικιώνονται πλήρως με το νερό καθώς και με τη βουτιά. Ο κηδεμόνας συνοδεύει το μωρό στο μάθημα.

Σ’ αυτό το ηλικιακό γκρουπ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην σταδιακή αποδέσμευση του παιδιού από τον κηδεμόνα, έχοντας ως στόχο να είναι ανεξάρτητο. Το ασκησιολόγιο είναι εμπλουτισμένο με περισσότερες ασκήσεις και παιχνίδια που βοηθούν στην μυική ενδυνάμωση αλλά και στην αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπαίνουν χωρίς τον κηδεμόνα στο νερό. Στόχος είναι η εκμάθηση των δύο βασικών στυλ κολύμβησης (ελεύθερο και ύπτιο).

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κρύβει κινδύνους το Baby Swimming;

Τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης είναι απόλυτα ασφαλές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το παιδί συνοδεύεται από κάποιον κηδεμόνα στο νερό και η Αριάδνη καθοδηγεί σε όλη τη διάρκεια.

Τι μαθαίνει ένα μωρό στο Baby Swimming;

Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων ανάλογα με τις ικανότητες της κάθε ηλικίας. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6 – 12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό.

Πώς γίνεται το μάθημα βρεφικής κολύμβησης;

Το μάθημα γίνεται με παιγνιώδη μορφή, προκειμένου τα παιδιά να νιώθουν ευχάριστα και δημιουργικά.

Πόσο ασφαλές είναι ένα μωρό κάνοντας βουτιά;

Είναι απόλυτα ασφαλές. Τα μωρά μέχρι την ηλικία των 9 μηνών έχουν το λεγόμενο “gap reflex”. Είναι η αντανακλαστική αντίδραση του μωρού να κλείσει την τραχεία, όταν το νερό εισέρχεται στο στόμα του, οπότε το νερό δεν μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες. Από την ηλικία των 9 μηνών το μωρό δεν έχει χρειάζεται πλέον αυτό το αντανακλαστικό, γιατί αντιλαμβάνεται τι χρειάζεται να κάνει για να μην καταπιεί νερό σε μια πιθανή βουτιά.

Ποια είναι η κατάλληλη ενδυμασία για ένα μάθημα Baby Swimming;

Το μαγιό του παιδιού και αν είναι απαραίτητο για τις πιο μικρές ηλικίες μία αδιάβροχη πάνα.

Πόση ώρα πριν ενδείκνυται να έχει κάνει λήψη τροφής ένα παιδί πριν την κολύμβηση;

Πριν το μάθημα θα πρέπει να έχει φάει (γάλα ή στερεή τροφή) τουλάχιστον 2 – 2 1/2 ώρες πριν.

Πόση ώρα διαρκεί το μάθημα και με ποια συχνότητα πρέπει να γίνεται;

Η διάρκεια του μαθήματος είναι 40’ περίπου. Δύο φορές την εβδομάδα είναι ικανοποιητικός αριθμός για να συμμετέχουν σε ένα μάθημα baby swimming.