Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι απαραίτητη στη διαχείριση του διαβήτη. Η yoga συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση και στην πρόληψη του ζαχάρου. Ας δούμε μαζί το γιατί.
Το περπάτημα, το τρέξιμο, τα βάρη είναι οι συνήθεις επιλογές ενός διαβητικού. Κι όμως υπάρχει και μία επιλογή που πολλοί δεν είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα. Είναι η yoga και το πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη.
Οι έρευνες απέδειξαν ότι η yoga μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής, καθώς και στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Γιατί η yoga δεν είναι μόνο σωματική δραστηριότητα, είναι και πνευματική. Συνδυάζει συγκεκριμένες στάσεις, τεχνικές αναπνοής, αλλά και διαλογισμό.
Συγκεκριμένα μπορεί να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα του ζαχάρου και ακόμα περισσότερα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ζαχάρου.
Τα οφέλη της yoga στη υγεία.
Μάλιστα είναι ιδανική επιλογή αν αναζητάτε μια ήπια άσκηση για τις αρθρώσεις σας που δεν θα τις επιβαρύνει και σίγουρα δεν έχει φόβο να τις τραυματίσει. Η άσκηση με αντιστάσεις, όπως είναι η yoga, έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης τα κύτταρα να ανταποκρίνονται καλύτερα στην ινσουλίνη και να μετατρέπουν τη γλυκόζη σε ενέργεια.
Συγκεκριμένα μπορεί να μας βοηθήσει:
- Να ενδυναμώσουμε
- Να αναπνέουμε σωστά
- Να βελτιώσουμε την ισορροπία μας και να μειώσουμε την πιθανότητα πτώσης
- Να ελέγξουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Να ρυθμίσουμε την παραγωγή ινσουλίνης διεγείροντας τη φυσιολογική λειτουργία του παγκρέατος
- Να είμαστε πιο ευέλικτοι
- Να χτίσουμε μύες και να εμποδίσουμε τη μυϊκή ατροφία
- Να μειώσουμε το στρες
- Να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας
- Να αποδεχτούμε το σώμα μας
- Να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση
- Να δυναμώσουμε τα όργανα που εμπλέκονται στη διαδικασία της πέψης
Πώς να ξεκινήσετε yoga;
Εάν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζετε yoga, ξεκινήστε με ένα τμήμα αρχαρίων. Τα περισσότερα είδη yoga είναι ασφαλή. Αλλά μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.
Το πιο σημαντικό είναι να έχετε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου δασκάλου yoga, ώστε να σας δείξει και να διασφαλίσει ότι κάνετε σωστά τις ασκήσεις.
Εάν αισθάνεστε πόνο ή ενόχληση είναι καλό να μην πιεστείτε. Επίσης, καλό είναι να μην τρώτε πριν από τις συνεδρίες. Στην περίπτωση όμως ενός διαβητικού, ειδικά αν παίρνετε ινσουλίνη, καλό είναι να τρώτε ένα μικρό σνακ πριν από την προπόνησή σας για να αποφύγετε τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πώς ξεκινάμε;
Με την κατάλληλη καθοδήγηση, ένας διαβητικός μπορεί να εκτελέσει όλες τις θέσεις της yoga σταδιακά.
Αρχικά, καλό είναι να αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές που μπορούν να ρίξουν την πίεσή μας και να μας κάνουν να ζαλιστούμε. Προτιμάμε τις καθιστές θέσεις και αποφεύγουμε τις ανάποδες (με το κεφάλι ανάποδα και κάτω από τη θέση της καρδιάς μας) αφού μια τέτοια θέση μπορεί να αυξήσει τη πίεση στα μάτια ενός διαβητικού και να προκαλέσει βλάβη.
Ενδεικτικά, η θέση Virasana, η στάση του Ήρωα, βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών του εντέρου και συστήνεται μετά τα γεύματα. Η θέση του παιδιού είναι ιδανική για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Φυσικά η θέση του διαλογισμού Padmasana μας προσφέρει ηρεμία και εσωτερικότητα.
Ό,τι κι αν αποφασίσετε, όπως και αν διαλέξετε να γυμναστείτε, να θυμάστε ότι δεν το κάνετε μόνο για να αντιμετωπίσετε τον διαβήτη με φυσικό τρόπο.
Το κάνετε πρώτα από όλα γιατί θέλετε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να επενδύσετε στη υγεία σας.