Είναι ίσως μία από τις πιο «τρομακτικές» ασκήσεις για τους αρχάριους και μη μυημένους στη yoga, όμως τελικά όλοι μαθαίνουν να τις αγαπούν για αυτό που τους προσφέρει. Μιλώ φυσικά για τις ανάστροφες θέσεις που θεωρείται ότι βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές, ισορροπούν τις ορμόνες και απελευθερώνουν ενδορφίνες, πέρα από την προφανή άσκηση των μυών.

Υπάρχει μια βιολογική εξήγηση: οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν αναστροφές αλλάζουν την ροή του αίματος και των εγκεφαλικών υγρών μέσα στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην αυξημένη παρουσία οξυγόνου και γλυκόζης σε αυτόν. Έτσι, τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν στην διάθεσή τους μεγαλύτερο απόθεμα υλικών για να παράγουν νευροδιαβιβαστές.

Οι αναστροφές θεωρούνται όμως ιδανικές και για την ψυχολογία του/ης ασκούμενου/ης, αφού διδάσκουν την υπομονή και επιμονή, την στρατηγική προσέγγισης ενός δύσκολου στόχου, την αφοσίωση και την προθυμία να εμπιστευτείς τον/ην δασκαλό/α σου για να σε καθοδηγήσει σωστά – όλα σημαντικά ερεθίσματα για το μυαλό μας. Κατά τη διάρκεια μιας αναστροφής, είσαι μέσα στο σώμα σου 100%, έχεις πλήρη συνείδηση κάθε ενός μέρους του, το σύνολο των οποίων συνεργάζεται για να την πετύχεις. Και όταν το πετύχεις, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι το πνεύμα πάνω από το σώμα – κι έτσι καταλαβαίνεις τι πραγματικά σημαίνει yoga.