Γνωρίστε
το Baby Swimming

Το πρόγραμμα baby swimming είναι μια φυσική δραστηριότητα που οργανώνεται σε παιδαγωγικά μαθήματα κολύμβησης. Τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης απευθύνονται σε βρέφη, νήπια και παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω. Η κολύμβηση σε ζεστό νερό (30 – 32 °C) είναι ένα οικείο συναίσθημα στα βρέφη, καθώς μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο στο “υδάτινο περιβάλλον” της μητρικής κοιλιάς. Τα παιχνίδια και η επαφή με το νερό είναι μια μοναδική δραστηριότητα, η οποία συνεισφέρει θετικά σε όλη την ανάπτυξη του παιδιού.

Το πρόγραμμα baby swimming δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκμάθησης κολύμβησης με αφθονία παιχνιδιού και ευχάριστη διάθεση. Το νερό ενισχύει την επαφή του μωρού με τον γονέα, τη σωματική κίνηση και την ηρεμία.

Οφέλη

τόνωση της σωματική δύναμης

καλύτερος συντονισμός κινήσεων

επίγνωση του σώματος

βελτίωση της στάσης του σώματος

καλυτέρευση των κινητικών ικανοτήτων

ικανότητα γρήγορης συγκέντρωσης

ΗΛΙΚΙΕΣ

Από 6-18 μηνών

Η βρεφική κολύμβηση συστήνεται για μωρά από 6 μηνών και άνω. Για τις μικρές ηλικίες το μάθημα έχει εισαγωγικό χαρακτήρα στις διάφορες τεχνικές κολύμβησης. Παράλληλα εξοικειώνονται πλήρως με το νερό καθώς και με τη βουτιά. Ο κηδεμόνας συνοδεύει το μωρό στο μάθημα.

Από 19 μηνών-3 ετών

Σ’ αυτό το ηλικιακό γκρουπ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη σταδιακή αποδέσμευση του παιδιού από τον κηδεμόνα, έχοντας ως στόχο να είναι ανεξάρτητο. Το ασκησιολόγιο είναι εμπλουτισμένο με περισσότερες ασκήσεις και παιχνίδια που βοηθούν στη μυική ενδυνάμωση αλλά και στην αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Από 3-6 ετών

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπαίνουν χωρίς τον κηδεμόνα στο νερό. Στόχος είναι η εκμάθηση των δύο βασικών στυλ κολύμβησης (ελεύθερο και ύπτιο).

Συχνές Ερωτήσεις

Τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης είναι απολύτως ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το παιδί συνοδεύεται από κάποιον κηδεμόνα στο νερό και και εγώ είμαι εκεί να τα καθοδηγώ σε όλη τη διάρκεια.

Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων ανάλογα με τις ικανότητες της κάθε ηλικίας. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6 – 12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό.

Το μάθημα γίνεται με παιγνιώδη μορφή, προκειμένου τα παιδιά να νιώθουν ευχάριστα και δημιουργικά.

Είναι απόλυτα ασφαλές. Τα μωρά μέχρι την ηλικία των 9 μηνών έχουν το λεγόμενο “gap reflex”. Είναι η αντανακλαστική αντίδραση του μωρού να κλείσει την τραχεία, όταν το νερό εισέρχεται στο στόμα του, οπότε το νερό δεν μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες. Από την ηλικία των 9 μηνών το μωρό δεν έχει χρειάζεται πλέον αυτό το αντανακλαστικό, γιατί αντιλαμβάνεται τι χρειάζεται να κάνει για να μην καταπιεί νερό σε μια πιθανή βουτιά.

Το μαγιό του και, αν είναι απαραίτητο για τις πιο μικρές ηλικίες, μία αδιάβροχη πάνα.

Πριν το μάθημα θα πρέπει να έχει φάει (γάλα ή στερεή τροφή) τουλάχιστον 2 – 2 1/2 ώρες πριν.

Η διάρκεια του μαθήματος είναι 30’-40’ περίπου. Δύο φορές την εβδομάδα είναι ικανοποιητικός αριθμός για να συμμετέχουν σε ένα μάθημα baby swimming.