Yoga for Happy Kids

Η Yoga for Happy Kids είναι η μέθοδος που δημιούργησα και εφαρμόζω στα μαθήματά μου με τα παιδιά, τους αγαπημένους και πολύ ικανούς yogis! Είναι αποτέλεσμα παρατήρησης και μελέτης των παιδιών που είχα την τύχη να έχω για μαθητές από το 2008.

Στην ουσία, είναι μια μέθοδος εναλλακτικής άσκησης με βάση τη δομή του σώματος και τη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.
Στο μάθημα, η προσέγγιση γίνεται με γνώμονα την προσωπικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Σκοπός της μεθόδου Yoga for Happy Kids είναι να αναδείξει τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού και μέσα από μια διασκεδαστική και ασφαλή διαδικασία, να αρχίσουν να μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους.
Χαρακτηριστικό των μαθημάτων είναι κυρίως η δυναμικότητα που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ψυχαγωγικές ασκήσεις (asanas) και ευχάριστα διαδραστικά παιχνίδια, ενώ ανάλογα με την ηλικία προσαρμόζουμε τις απαιτήσεις και την ένταση των ασκήσεων.

Τα παιδιά που επιλέγουν την Yoga for Happy Kids μαθαίνουν να καλλιεργούν τον σεβασμό και την αγάπη προς τον εαυτό τους, προς τους άλλους, αλλά και προς το περιβάλλον. Παράλληλα, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους καθώς και η αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να νιώθουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο… Happy Kids!

Στην Yoga for Happy Kids, τα παιδιά γυμνάζονται μέσα σε ένα πνεύμα ομαδικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Με τη βοήθεια διαφόρων τεχνικών, μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά, ώστε να κατευνάζουν το άγχος τους και να διαχειρίζονται εύκολα και αποτελεσματικά τις καθημερινές δυσκολίες της ηλικίας τους.

Οφέλη

Συγκεκριμένα, μέσω της Yoga for Happy Kids, τα παιδιά καταφέρνουν:

να τονώσουν τη σωματική τους δύναμη

να βελτιώσουν την ευλυγισία τους

να μάθουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους

να έχουν μια σωστή στάση σώματος

να βελτιώσουν τις κινητικές τους ικανότητες

να έχουν επίγνωση του σώματός τους

να ενισχύσουν τη μνήμη τους

να διαχειριστούν το άγχος τους

να αποκτούν την ικανότητα γρήγορης συγκέντρωσης

να έχουν καλύτερο αυτοέλεγχο

Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα οφέλη. Ανακαλύψτε τα όλα εδώ.

Τμήματα

Δεν υπάρχει ηλικία στην yoga, αλλά για κάθε ηλικία υπάρχει η ιδανική yoga.

Από 3-6 ετών

Η παιδική Yoga ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας από 3 ετών και πάνω. Για τους μικρούς yogis, 3 – 6 ετών, το μάθημα έχει κυρίως μορφή παιχνιδιού. Μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί το σώμα τους, μαθαίνουν τα ζώα του κόσμου και μιμούνται τις κινήσεις και τη δυναμικότητά τους.

Σε αυτές τις ηλικίες, το μάθημα ξεκινάει με την εκμάθηση της σωστής αναπνοής, ώστε το παιδί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει “αναπνέω σωστά” και να έχει την επιλογή να τη χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Asanas (θέσεις της yoga), παιχνίδια, χρήση αυτοσχέδιου υλικού και πολλά άλλα, αποτελούν το κυρίως μέρος του μαθήματος. Φυσικά, κάθε μάθημα ολοκληρώνεται με λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας του σώματος και του νου, και πολλά γέλια και χαμόγελα.

Από 7-12 ετών

Για τους μεγαλύτερους yogis, 7 – 11 ετών, η δομή των μαθημάτων περιλαμβάνει θέσεις (asanas) συνδυασμένες με τη ροή της αναπνοής. Είναι πιο δυναμικά μαθήματα, σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να κερδίζουν το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων παιδιών.

Στα παιδιά άνω των 7 ετών, το μάθημα ξεκινάει με παιχνίδια που βασίζονται σε διαφορετικά είδη αναπνοών. Στη συνέχεια μαθαίνουν και εξελίσσουν asanas (θέσεις της yoga) ανάλογες της ηλικίας τους με στόχο τη συγκέντρωση, τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ευλυγισία, την ομαδικότητα και το νευρομυϊκό συντονισμό. Βασικό στοιχείο του κάθε μαθήματος είναι η εξάσκηση πιο απαιτητικών θέσεων, ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον εαυτό τους και να βελτιώσουν την υπομονή αλλά και την επιμονή τους. Στο τέλος απολαμβάνουν μερικά λεπτά χαλάρωσης, έχοντας την ευκαιρία να αφομοιώσουν τα οφέλη του μαθήματος, να ηρεμίσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να μοιραστούν ό,τι επιθυμούν.

Συχνές Ερωτήσεις

Κανένας απολύτως. Το μάθημα είναι προσαρμοσμένο στις κινητικές ικανότητες κάθε παιδιού και διεξάγεται με απόλυτη ασφάλεια.

Θα πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 2 ½ ώρες πριν το μάθημα, αποφεύγοντας τη ζάχαρη. Η λήψη νερού δεν επιβαρύνει τον οργανισμό πριν ή και κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Η διάρκεια του μαθήματος είναι 45’ περίπου. Μία φορά την εβδομάδα είναι ικανοποιητική συχνότητα.

Προτιμάμε και αγαπάμε τα άνετα και βαμβακερά ρούχα.

Η Yoga for Happy Kids ενδείκνυται και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών. Τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα παιδί από τη σταθερή επαφή του με αυτό το πρόγραμμα είναι πολλαπλά. Επομένως μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τον σωματότυπο, την ευλυγισία, τη σωματική δύναμη, την κινητική ικανότητα και τη νοητική αντίληψη που μπορεί να έχουν.

Οι γονείς δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται μέσα στον χώρο κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για τα μαθήματα Family yoga, όπου γονείς και παιδιά είναι απαραίτητοι!

Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν είτε ατομικά είτε ομαδικά. Ανάλογα με την προτίμηση του κάθε ασκούμενου.

Οι asanas που μαθαίνουν τα παιδιά και οι ενήλικες είναι ίδιες. Η βασική διαφορά είναι στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος. Ένα μάθημα Yoga for Happy Kids είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, έχοντας περισσότερη κινητικότητα και ταχύτητα στην εναλλαγή των θέσεων, εμπεριέχει πολλά παιχνίδια της Yoga και η διάρκειά του είναι 45’-σε αντίθεση με των ενηλίκων που διαρκεί 60’.

Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά. Όπως ένα yoga studio, ένα σχολείο, μια παιδική χαρά, ένα πάρκο, μια ξενοδοχειακή μονάδα, ακόμα και μία παραλία.