Η κατάθλιψη είναι πια μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχολογικές διαταραχές στον κόσμο και ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την αύξηση των κρουσμάτων της είναι το στίγμα που σχετίζεται με την συγκεκριμένη πάθηση. Το να συζητάμε ανοικτά για την κατάθλιψη, για τα συμπτώματά της και τα διάφορα στάδια που οδηγούν σε αυτήν, αλλά και να ζητάμε εγκαίρως βοήθεια από τους ειδικούς, μπορεί να αποβεί σωτήριο για όσους και όσες πάσχουν από αυτήν. Και η παρέμβαση, μάλιστα, μπορεί να γίνει αρχικά με τρόπο φυσικό, αμέσως μόλις παρατηρήσετε ότι νιώθετε πεσμένοι για ύποπτα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ισορροπημένη διατροφή και σωστή ενυδάτωση

Προτιμήστε φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D και B, αντιοξειδωτικά και υδρατάνθρακες, και προσθέστε αρκετά υγρά και φρούτα στην δίαιτά σας, για να δώσετε ώθηση στις ορμόνες που καταπολεμούν την κατάθλιψη. Αυτό που τρώμε είναι το καύσιμο του σώματός μας – όσο πιο υγιεινό, τόσο πιο ωφέλιμο.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Να βρίσκετε πάντα λίγα λεπτά κάθε μέρα που να αφιερώνετε αποκλειστικά στον εαυτό σας. Ξεκινήστε ένα χόμπι ή ένα μάθημα, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, κάντε μια βόλτα παρέα με έναν δικό σας άνθρωπο, πηγαίνετε σε ένα σπα ή απλώς χορέψτε στο σαλόνι ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική.

Μοιραστείτε αυτό που αισθάνεστε

Πάνω από όλα, μην ξεχνάτε να μοιράζεστε ό,τι αισθάνεστε. Γύρω σας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σας ακούσουν και να σας δώσουν την αίσθηση αντικειμενικότητας που τόσο λείπει από έναν αναστατωμένο ψυχισμό.

Διαλογισμός και yoga

Τι καλύτερο για να ξαλαφρώσετε από το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις που τρέχουν με 100 χιλιόμετρα την ώρα; Η άσκηση yoga απελευθερώνει ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ισορροπία του νου και την αντίδρασή του σε όλα εκείνα τα αρνητικά ερεθίσματα που μας επηρεάζουν. Ενδυναμώνει τη φυσική μας ανοσία, βελτιώνει την οξυγόνωση του οργανισμού χάρη στην επιμονή της στη σωστή αναπνοή και ενεργοποιεί το κορμί, συμβάλλοντας στην έκκριση ενδορφινών, το φυσικό “ναρκωτικό” του σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός φυσικής άσκησης και πνευματικού διαλογισμού είναι ό,τι ιδανικότερο για την αντιμετώπιση του εχθρού εκείνου που κρύβεται μέσα στο μυαλό μας.