Η yoga και ο διαλογισμός δεν βοηθούν μόνο με το να σας κάνουν να χαλαρώνετε και να ηρεμείτε. Μία νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι αυτές και παρόμοιες ασκήσεις μπορούν να αντιστρέψουν αλλαγές στα γονίδιά μας που προκύπτουν από την επιρροή του στρες, αλλαγές που έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη και άλλες αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

Στo σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Immunology, Βρετανοί αναλυτές παρουσίασαν τα ευρήματα από 18 προηγούμενες μελέτες -σε ένα σύνολο 846 ανθρώπων- πάνω στις βιολογικές λειτουργίες της yoga, του διαλογισμού και άλλων ασκήσεων αναπνοής. Μαζί οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι οι πρακτικές αυτές καταπιέζουν την εκδήλωση γονιδίων και γονιδιακών μονοπατιών που προωθούν τις φλεγμονές. Παρόλο που οι φλεγμονές μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατέψουν ενάντια σε μολύνσεις και τραυματισμούς, στις μέρες μας, όταν οι αιτίες του στρες είναι κυρίως ψυχολογικές, η αντίδραση αυτή του σώματος μπορεί να γίνει χρόνια και να βλάψει την σωματική και ψυχική υγεία.

Αντίθετα, άνθρωποι που εξασκούν yoga και διαλογισμό δείχνουν να έχουν λιγότερα αντίστοιχα περιστατικά, κάτι που αποδεικνύει την «αντιστροφή της μοριακής υπογραφής των συνεπειών του χρόνιου στρες», όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Παρόλο που η yoga και ο διαλογισμός δεν είναι οι μόνες δραστηριότητες που φέρνουν το θετικό αυτό αποτέλεσμα, είναι σίγουρα ένας από τους δημοφιλέστερους (ειδικά αν συνοδεύεται -όπως πρέπει- από ισορροπημένη διατροφή) και η μελέτη αυτή δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν είμαστε στο έλεος των γονιδίων μας και ότι μπορούμε, και οφείλουμε, να ορίζουμε τη ζωή μας βάσει των θετικών μας επιλογών!