Κάθε εποχή φέρνει τις δικές της προκλήσεις για το δέρμα μας αλλά το καλοκαίρι είναι σίγουρα αυτό που το δυσκολεύει περισσότερο από όλες, αφού φέρνει μαζί του αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία, αντηλιακές κρέμες, αφυδάτωση, ξήρανση λόγων των πανταχού παρόντων air conditions, ρύπανση, καθώς και πιο άστατη διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ λόγων διακοπών. Πώς να αντέξει το ταλαίπωρο δέρμα; Μερικές συμβουλές για να το βοηθήσετε να ανταποκριθεί στην πρόκληση:

– Βάλτε τέλος στον επιθετικό καθαρισμό.

Αυτός είναι ο νούμερο ένα τρόπος που κάνουμε κακό στο δέρμα μας, παρόλο που έχει τις καλύτερες προθέσεις. Ο υπερβολικός καθαρισμός και απολέπιση διαταράσσουν την ισορροπία του δέρματος, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν το δέρμα σας «τραβάει» ακριβώς μετά τον καθαρισμό και χρειάζεται ενυδατική κρέμα, το παρακάνετε.

– Δώστε στο δέρμα σας εξτρά προστασία και υποστήριξη

Επειδή το δέρμα είναι σχεδιασμένο να φροντίζει τον εαυτό του με μία προστατευτική στρώση φυσικών ελαίων και νερού, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιμηθείτε την διαδικασία αυτή με φυσικά έλαια και λιπώδη προϊόντα, όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Ένα επιπλέον στρώμα προστασίας ανάμεσα στο δέρμα σας και το περιβάλλον θα βοηθήσει ουσιαστικά στην καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος.

– Ακούστε το δέρμα σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα συγκλονιστικό ποσοστό των ανισορροπιών του δέρματος προέρχονται από το εσωτερικό του οργανισμού, όχι την επιφάνειά του. Συνήθως είναι θέμα θερμότητας που προσπαθεί να βρει διέξοδο και καταλήγει σε ακμή, έκζεμα, ψωρίαση. Φυσικά, επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός, χρειάζεται ειδική έρευνα σε κάθε περίπτωση αλλά σε γενικές γραμμές οι βασικοί παράγοντες είναι η διατροφή, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, το χρόνιο στρες, η έκθεση σε τοξικές ουσίες και η έλλειψη ορμονικής ισορροπίας. Όταν σας συμβαίνει κάτι, ερευνήστε το με την βοήθεια ειδικών για να βρείτε την αντιμετώπιση που σας ταιριάζει.

– Δώστε στο δέρμα σας την τροφή που χρειάζεται

Η τροφή που βάζουμε στο σώμα μας μεταμορφώνεται στα κύτταρα που φτιάχνουν και το δέρμα μας. Η σωστή διατροφή βοηθά να σπρώξει τις τοξίνες έξω από το σώμα και να τις αντικαταστήσει με υγιή κύτταρα. Το δέρμα μας βλάπτεται εξίσου από την κακή και άστατη διατροφή όσο και το υπόλοιπο σώμα, ενώ ταυτόχρονα το επιβαρύνουμε με προϊόντα που περιέχουν τοξικές ουσίες όπως make-up, αρώματα και άλλα προϊόντα ομορφιάς. Καταναλώστε τα υπεύθυνα, κάντε σωστή έρευνα αγοράς και πάνω από όλα φροντίστε η διατροφή σας να εξισορροπεί τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων επιλογών.

– Κάντε καθαρισμό

Μία φορά στους 3-4 μήνες ένας καθαρισμός είναι μια επανεκκίνηση για το δέρμα του προσώπου σας. Βάλτε το στο πρόγραμμα και τη ζωή σας, και δεν θα το μετανιώσετε!