Μία από τις βασικότερες παρανοήσεις σχετικά με τη yoga είναι το σε ποιους απευθύνεται – και όχι, δεν είναι μόνο για γυναίκες! Δεν ξέρω αν είναι η πνευματική πλευρά της, η (λανθασμένη) εντύπωση ότι δεν είναι άσκηση υψηλών απαιτήσεων, αλλά οι περισσότεροι άνδρες την κοιτούν ως κάτι που προορίζεται μόνο για γυναίκες. Είναι ένα στερεότυπο που μπορεί να βλάψει – ποιος είπε ότι μόνο οι γυναίκες χρειάζονται την αρμονία και ηρεμία στη ζωή τους; Ευτυχώς αυτό σιγά-σιγά αλλάζει και πλέον και οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν από τα θετικά της yoga. Γιατί να το προσπαθήσετε;

1. Ξεφορτωθείτε το άγχος.

Όλοι έχουμε διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίζουμε το πανταχού παρόν άγχος. Όμως η πολύ έντονη, αεροβική και μη, άσκηση μπορεί να μην είναι η λύση. Αντίθετα, η yoga χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές χαλάρωσης που ηρεμούν φυσικά τον οργανισμό και επιτρέπουν στο μυαλό να διαχειριστεί την πίεση.

2. Αποκτήστε ευλυγισία.

Οι περισσότερες στάσεις της yoga βοηθούν στην χαλάρωση πολλών αρθρώσεων και «λύνουν» το σώμα γενικότερα, βοηθώντας την αποτοξίνωση. Όπως έχει πει ο διάσημος yogi Cameron Alborizan, «σκεφτείτε το σώμα σαν ένα σφουγγάρι γεμάτο με βρώμικο νερό. Το μαλακό στρίψιμο του σώματος βοηθά να στραγγίξει αυτές τις τοξίνες».

3. Σμιλέψτε τους μύες σας.

Η yoga χρησιμοποιεί το βάρος σας για να ενδυναμώσει τους μύες. Και μάλιστα το κάνει με τρόπο οργανικό και φυσικό, εξασκώντας ολόκληρες τις μυϊκές ομάδες και χτίζοντας ένα συνολικά γερό σώμα.

4. Αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Η yoga πάντα απαιτεί να ακούς το σώμα σου, τα όρια και τις ανάγκες του την εκάστοτε μέρα του μαθήματος. Η βασική αυτή ικανότητα να εκτιμήσεις τις δυνάμεις σου ανά πάσα στιγμή μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού ακόμη και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων ή αθλημάτων – μαθαίνεις να ακούς και να σέβεσαι το σώμα σου, κι αυτό δεν αλλάζει ποτέ.

5. Εξερευνήστε τα όριά σας.

Υπάρχουν πολλά είδη μαθημάτων yoga: άλλα υποτονικά, άλλα πιο έντονα. Όταν μάθετε τι σας ταιριάζει, μπορείτε να προσαρμόσετε το μάθημα στις ανάγκες και στους στόχους σας. Αν βρείτε μάθημα με τις λέξεις «Power», «Vinyasa» ή «Flow» στον τίτλο του, μπορείτε άνετα να παραλείψετε το γυμναστήριο εκείνη τη μέρα!

6. Αφήστε το μυαλό σας να ηρεμήσει.

Κάνοντας χώρο στο υπερ-γεμάτο πρόγραμμά σας για μια ώρα yoga μπορεί να είναι η μοναδική σας ευκαιρία να ηρεμήσετε και να αναπνεύσετε σωστά. Αυτό, μάλιστα, θα σας βοηθήσει στις δύσκολες μέρες σας: οι σωστές αναπνοές, η δυνατότητα να συγκεντρώνεστε σωστά, η ηρεμία θα είναι πολύτιμοι σύμβουλοι και σύμμαχοι ό,τι και να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε.

7. Μάθετε να κατακτάτε στόχους.

Οι περισσότεροι δάσκαλοι yoga σάς ζητάμε να σκεφτείτε έναν στόχο για κάθε μάθημα, έστω κάτι απλό όπως «θα σκεφτώ κάτι θετικό για τον εαυτό μου για την επόμενη μία ώρα» ή «θα ξεχάσω το τάδε πρόβλημα και θα βάλω στόχο να προσπαθήσω να κάνω σωστά την δύσκολη αυτή άσκηση». Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι απόδραση μπορεί να είναι κάτι τέτοιο από το ίδιο σας το μυαλό. Συνήθως ξέρουμε πώς να κυνηγήσουμε αυτό που θέλουμε, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουμε. Με τη yoga μαθαίνουμε να κάνουμε την ερώτηση, την οποία μετά θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας…