Όλοι γνωρίζουμε ότι η yoga κάνει καλό στο σώμα και το μυαλό. Αλλά μέχρι πρόσφατα κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα γιατί -ή και πώς- μπορεί να βελτιώσει παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ο διαβήτης, ο χρόνιος πόνος ή ακόμη και η επιληψία.

Πλέον, όμως, μια ομάδα ερευνητών στο Boston University School of Medicine πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μυστικό της yoga. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses (τεύχος Μάιος 2012), η Chris Streeter, PhD, και η ομάδα της υποθέτουν ότι η yoga λειτουργεί ρυθμίζοντας το νευρικό σύστημα. Και πώς το κάνει αυτό; Βελτιώνοντας τις επιδόσεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και άρα την ικανότητα του σώματός μας να αντιδρά πετυχημένα στο στρες.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα μας, ξεκινά στην βάση του κρανίου και περιφέρεται σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας το αναπνευστικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα. Το νεύρο αυτό, κάτι σαν εναέριος ελεγκτής του σώματος, βοηθά στην ρύθμιση όλων των βασικών μας λειτουργιών. Η αναπνοή μας, οι καρδιακοί μας παλμοί και η χώνεη της τροφής -καθώς και η ικανότητά μας να προσλαμβάνουμε, επεξεργαζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τις εμπειρίες μας- όλα σχετίζονται με το πνευμονογαστρικό μας νεύρο.

Καταλαβαίνουμε ότι το πνευμονογαστρικό μας νεύρο λειτουργεί σωστά όταν το αισθανόμαστε σε διάφορα επίπεδα: η διαδικασία της χώνεψης βελτιώνεται, η καρδιά μας λειτουργεί άριστα και η διάθεσή μας σταθεροποιείται. Μπορούμε πιο εύκολα να κινηθούμε από καταστάσεις άγχους σε πιο χαλαρές στιγμές. Και καθώς γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό, μπορούμε να χειριστούμε τις προκλήσεις της ζωής με το σωστό μίγμα ενέργειας, προσπάθειας και άνεσης. Όταν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση ‘ευλυγισίας’, τότε έχουμε ένα καλά ρυθμισμένο πνευμονογαστρικό νεύρο.

Όταν αυτό δεν είναι καλά ρυθμισμένο, φέρνει μια αίσθηση έλλειψης. Το πεπτικό μας σύστημα βραδυπορεί, οι καρδιακοί μας παλμοί αυξάνονται, και η διάθεσή μας γίνεται πιο απρόβλεπτη και δύσκολη. Όπως θα υποπτεύεστε, το μη ρυθμισμένο πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, ο χρόνιος πόνος και η επιληψία – όχι τυχαία οι ίδιες παθήσεις που βλέπουν βελτίωση χάρη στη yoga. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι είναι αυτή η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μέσω της yoga που βελτιώνει τις συνθήκες αυτές.

Πηγή: https://yogainternational.com/article/view/scientific-research-how-yoga-works