Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές, ξεκούραση. Σημαίνει όμως και κλειστά σχολεία και παιδιά με πολύ περισσότερες ώρες στη διάθεσή τους! Αναρωτιέστε πώς θα τα απασχολήσετε αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες; Μερικές ιδέες κι από μένα:

Άσκηση: μην κάνετε το λάθος να ταυτίσετε την άσκηση με τις υπόλοιπες χειμερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες – στα μάτια των παιδιών η άσκηση πρέπει να υπάρχει στις ζωές τους ολόκληρο το χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή. Το καλοκαίρι σημαίνει ότι μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους αθλήματα ή να εξασκήσουν την yoga χωρίς την πίεση του χρόνου και την κούραση που φέρνει το πιεσμένο τους πρόγραμμα. Θα γεμίσουν τον χρόνο τους με τον καλύτερο τρόπο συν θα επιστρέψουν αρκετά κουρασμένα έτσι ώστε να είναι έτοιμα για ύπνο!

Γνώσεις: μακριά από το άγχος της εξέτασης και της εντατικής διδασκαλίας, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν εκ νέου την αγάπη τους για μάθηση και να επικεντρωθούν σε οποιοδήποτε τομέα τα δυσκόλεψε μέσα στη χρονιά. Είτε με την βοήθεια ειδικών βιβλίων που βοηθούν τα παιδιά να κάνουν επανάληψη στις γνώσεις τους ή να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά, είτε με διάφορα τεστ και κουίζ που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα στο διαδίκτυο (και δωρεάν), τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν με τρόπο δημιουργικό και ωφέλιμο για την ακαδημαϊκή τους πορεία.

Εθελοντισμός: ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μάθουν τα παιδιά μας να βοηθούν, να διαθέτουν τον χρόνο τους για τους άλλους και να δείχνουν υπευθυνότητα απέναντι στα καθήκοντά τους. Τι καλύτερο από το να βρείτε ένα πρότζεκτ που τα ενθουσιάζει και να τα μάθετε να αφιερώνονται σε αυτό; Μπορούν να βοηθήσουν σε ένα καταφύγιο για αδέσποτα, σε φορείς που ασχολούνται με ορφανά παιδάκια, ακόμη και κάποιον ηλικιωμένο γείτονα, κρατώντας του παρέα – οποιαδήποτε κι αν είναι η βοήθεια, το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί σας θα πάρει πολλά από αυτήν.

Εκτός σπιτιού: πάνω από όλα, βοηθήστε τα να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού. Ο καλός καιρός είναι ο απόλυτος σύμμαχος για διάφορες εξερευνήσεις άρα, όποτε το επιτρέπει η ζέστη, πηγαίνετε στη θάλασσα, κάντε μεγάλους περιπάτους, περπατήστε σε ένα βουνό, περάστε χρόνο στη φύση. Όχι μόνο τα παιδιά θα αποδράσουν από το τσιμέντο της πόλης, θα νιώσουν τους οικογενειακούς δεσμούς να γίνονται πιο ουσιαστικοί και γεροί!