Λένε πως ψυχή και σώμα είναι ένα. Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό;
Είναι γεγονός πώς ότι τρώμε επηρεάζει το σώμα μας και κατ’ επέκταση την υγεία μας. Είμαστε ένα σύνολο κυττάρων τα οποία ανάλογα με το τι τρώμε λειτουργούν αντίστοιχα. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε επηρεάζουν τις λειτουργίες των κυττάρων μας και φυσικά τα γονίδια που εκφράζονται. Καταναλώνοντας πολλές κατεργασμένες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, τα κύτταρα μας εκφράζουν γονίδια τα οποία κωδικοποιούν ένζυμα που θα διαχειριστούν τα συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε.
Έτσι, αν τρώμε τρόφιμα όπως αλλαντικά και κατεργασμένα κρέατα, αυτά θα επηρεάσουν τη λειτουργία οργάνων όπως των νεφρών που συμβάλλουν στη διατήρηση του ισοζυγίου του αζώτου ή μπορεί να εμφανιστεί αυξημένο ουρικό οξύ. Αν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες, θα επιβαρύνουν τη λειτουργία του παγκρέατος με αποτέλεσμα την υπερινσουλιναιμία και την εμφάνιση προδιαβήτη ή την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Αν καταναλώνουμε μόνο κατεργασμένους χυμούς χωρίς να επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τότε θα εμφανίσουμε αβιταμίνωση επομένως και φθορά στο δέρμα, στα νύχια και στα μαλλιά. Όπως καταλαβαίνουμε οι επιλογές που κάνουμε στη διατροφή επηρεάζουν ζωτικά συστήματα του σώματος μας.
Αντίστοιχα, οι επιλογές που κάνουμε στα φαγητά μας επηρεάζουν και την ψυχολογία μας. Ψυχή και σώμα είναι ένα ή μάλλον καλύτερα η ψυχή καθορίζει την υγεία του σώματος μας και το σώμα μας επηρεάζει την διάθεση μας, τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και σαν αποτέλεσμα την ψυχή μας.
Για παράδειγμα καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, παράγεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και αυτό δημιουργεί μια πλασματική αίσθηση ευφορίας. Επειδή όμως η αίσθηση αυτή μας αρέσει συνεχίζουμε να τρώμε γλυκά για να νιώθουμε συνεχώς την ευχαρίστηση έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Η yoga δεν είναι ένας απλός τρόπος άσκησης, αλλά είναι ένα σύνολο πραγμάτων μια φιλοσοφία και μια στάση ζωής που οδηγεί στη γαλήνη. Για αυτό το λόγο η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη yoga. Το φαγητό, μας επηρεάζει και έτσι ό,τι τρώμε γίνεται ένα με εμάς. Το κάθε είδος yoga συνοδεύεται πολλές φορές και από άλλη φιλοσοφία διατροφής.
Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως πρέπει να ακούμε τις ανάγκες του σώματος μας και αντίστοιχα να τρεφόμαστε. Ότι τρώμε για το σώμα μας είναι τροφή και για την ψυχή μας. Ακόμη και ο τρόπος που μαγειρεύουμε τα φαγητά πρέπει να είναι με αγάπη και ηρεμία αλλιώς αυτό θα μεταφερθεί σε εμάς.
Οι γονείς αποτελούν πρότυπο, είτε προς αποφυγή είτε προς μίμηση. Επομένως οι επιλογές που κάνουμε στη διατροφή αποτελούν παράδειγμα για το παιδί. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να τρώει λαχανικά και φρούτα αν εμείς δεν το κάνουμε.
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες που περνάμε στα παιδιά, καθώς αυτές θα είναι το όπλο τους για την ανάπτυξη τους και την μετέπειτα πορεία της υγείας τους. Η διαμόρφωση της υγείας ξεκινάει από την εμβρυική ηλικία. Φαίνεται από έρευνες πως τα παιδιά των γυναικών που ήταν παχύσαρκες στην εγκυμοσύνη, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή.
Να θυμάστε πώς τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπάνε την υγεία και το σώμα τους από την παιδική ηλικία. Καλό είναι να αποφεύγετε να σχολιάζετε το βάρος τους. Μπορείτε να τα παρακινείτε να κάνουν αθλήματα και τρώνε σωστά για να είναι γερά και δυνατά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείτε πρότυπα υγείας και έτσι αυτό γίνεται τρόπος ζωής.
Για αρχή παραθέτουμε απλές συμβουλές, που εναρμονίζονται με τη yoga, σε ότι αφορά τη διατροφή των παιδιών:
Φροντίστε η διατροφή τους να περιέχει:
- Όλα τα φρούτα ειδικά τα πιο γλυκά
- Όλα τα λαχανικά, εκτός από τα κρεμμύδια και το σκόρδο
- Ολόκληροι σπόροι κόκκοι, ιδίως βρώμη, σιτάρι και ρύζι
- Όσπρια όπως φασόλια, φακές κλπ
- Έλαια φυτικής προέλευσης, από σουσάμι, ηλίανθο και ελιά.
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους, ανάλατους και αν γίνεται άψητο
- Φυσικά γλυκαντικά όπως σιρόπι σφενδάμου και μελάσσα, αποφύγετε τη ζάχαρη
- Τσάι βοτάνων, νερό με λεμόνι.
- Γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλα, κάρδαμο, μέντα, βασιλικό, κουρκούμη, πιπερόριζα, κύμινο, μάραθο
- Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως αυγά, άπαχο κρέας, φρέσκο ψάρι. (αποφεύγετε τρόφιμα όπως αλλαντικά, και κατεργασμένα κρέατα τύπου παριζάκια και κονσέρβες)
- Τροφές παρασκευασμένες με αγάπη και ευγνωμοσύνη που δόθηκαν πριν από την κατανάλωση, χωρίς συντηρητικά.
Καλό είναι να αποφεύγετε οτιδήποτε συσκευασμένο και προμαγειρεμένο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη φροντίδα και την αγάπη και μπορείτε να την εκδηλώσετε ακόμη και ετοιμάζοντας ένα πιάτο σπιτικό φαγητό. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία. Πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο για να τιθασεύσουν τα παιδιά, αυτό δεν αποτελεί ορθή πρακτική. Για παράδειγμα “φάε τα όσπρια και θα σου δώσω σοκολάτα”, από μόνη της αυτή η φράση προδιαθέτει ένα παιδί να σκεφτεί ότι όταν κάνω κάτι σωστό πρέπει να επιβραβεύομαι με ένα γλυκό. Αυτό θα το ακολουθεί και στην ενήλικη του ζωή. Εκπαιδεύστε τα παιδιά ώστε να τρώνε τα πάντα και να μάθουν πως το φαγητό είναι ανάγκη για την καθημερινότητα και δεν είναι μέσο ευχαρίστησης.
Τέλος δεν ξεχνάμε το νερό. Αν σκεφτείτε ότι το 70% κάθε κυττάρου είναι νερό καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για να παιδιά και την υγεία τους. Το νερό αποτελεί το βασικό μέσο αποτοξίνωσης, με αυτό αποβάλλονται τα κατάλοιπα του μεταβολισμού. Αν, λοιπόν, τα παιδιά σας έχουν προβλήματα με το ουροποιητικό τους σύστημα ή δυσκοιλιότητα, πριν καταφύγετε σε συμπληρώματα και φάρμακα φροντίστε να καταναλώνουν την κατάλληλη ποσότητα νερού.
Να θυμάστε πώς η υγεία ψυχική και σωματική είναι κάτι που ξεκινάει από την παιδική ηλικία, δώστε αγάπη και ουσιαστική φροντίδα στα παιδιά σας και θα είναι δυνατά για μια ζωή!
Ζιώγου Γεωργία MSc,
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αγγέλου Μεταξά 16, Γλυφάδα