Ναι, η yoga είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις, αρκεί να την κάνεις με τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο.
Η yoga είναι μια αποτελεσματική άσκηση τόσο για το σώμα, όσο και για το μυαλό, που προσφέρει μια σειρά από οφέλη που δύσκολα βρίσκει κανείς αλλού. Ωστόσο, όπως σε όλα τα αθλήματα, αν δεν γίνεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες και με την απαραίτητη προσοχή, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τραυματισμούς.
Γιατί, η αλήθεια είναι δεν είναι όλες οι θέσεις και τα είδη για όλους. Γι’ αυτό και σας προτείνω 10 tips ώστε να απολαμβάνετε μια ασφαλή συνεδρία, χωρίς κανένα τραυματισμό. Να θυμάστε ότι τα πραγματικά οφέλη προέρχονται από μια ασφαλή πρακτική στο σύνολό της και όχι από μεμονωμένες ασκήσεις.
1.Η yoga δεν είναι διαγωνισμός και σίγουρα δεν είναι διαγωνισμός με τον εαυτό μας.
Η yoga δεν είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα. Άλλωστε το να ξεπερνάς τα όριά σου είναι μια συνηθισμένη αιτία τραυματισμού. Ένα από τα οφέλη της πρακτικής είναι η ενδοσκόπηση και η αίσθηση της γαλήνης που φέρνει και ο ανταγωνισμός είναι ό,τι χειρότερο για την εσωτερική γαλήνη. Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει συγκρίσεις με τους ανθρώπους γύρω σας κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yoga, επαναφέρετε αμέσως την προσοχή σας στο σώμα και το μυαλό σας. Γενικά, να θυμάστε ότι το πιο εύκολο πράγμα είναι να βρίσκετε πάντα κάποιον που είναι πιο προχωρημένος από εσάς και κάποιον που είναι πιο αρχάριος. Πιστέψτε με όμως, στην yoga δεν έχει καμία σημασία πόσο «καλός» ή «κακός» είσαι.
2.Να «ακούτε» το σώμα σας και να «είστε» εκεί.
Η yoga έχει να κάνει με τη στιγμή. Είναι ένας διαλογισμός σε κίνηση. Ακούστε τι σας λέει το σώμα και η αναπνοή σας και μάθετε να προσαρμόζετε ανάλογα την πρακτική σας. Είναι η αναπνοή σας ασταθής; Εάν ναι, μειώστε τη φυσική σας άσκηση μέχρι να αναπτυχθεί ξανά η αναπνοή σας. Δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος, δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού και δεν υπάρχει βραβείο. Υπάρχει όμως μια υπέροχη ευκαιρία για yoga.
3.Προκαλέστε τον εαυτό σας χωρίς να τον πιέζετε.
Όποιο και αν είναι το στυλ της yoga που θα επιλέξετε, θυμηθείτε ότι η yoga δεν είναι προπόνηση. Ενώ οι πιο δυναμικές μορφές της μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικές, πρέπει να βρείτε τη γραμμή για εσάς μεταξύ πρόκλησης και πίεσης – και στη συνέχεια να μην τη διασχίσετε. Όταν πιέζεστε για να πετύχετε μία θέση yoga, τότε είναι πιο πιθανό να υποστείτε τραυματισμό. Το να ασκείστε στα άκρα μπορεί να είναι αρκετά ευχάριστη και ικανοποιητική, αλλά μόνο αν μείνετε εντός λογικών ορίων.
4.Ξεχάστε ό, τι κάνατε.
Το σώμα μας και οι αντοχές μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι που τώρα είναι στα 40, 50 και οι μεγαλύτεροι αναπολούν τις φυσικές ικανότητες που είχαν. Αλλά ο χρόνος δεν χρειάζεται να περιορίσει την πρακτική και την εμπειρία σας στην yoga. Σε γενικές γραμμές, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία yogis τείνουν να απολαμβάνουν και να επωφελούνται από πρακτικές με πιο αργές ήπιες κινήσεις και μεγαλύτερη έμφαση στην αναπνοή.
5.Δεν υπάρχει το “No pain, no gain”.
Αυτό το αίσθημα σωματικής άσκησης στο σωστό επίπεδο, όπου θα βρείτε το σωστό σημείο εγρήγορσης και άνεσης, είναι μαγικό. Συνεχίστε και θα βρείτε τη χρυσή ισορροπία. Προχωρήστε λοιπόν και βρείτε την άκρη σας και νιώστε τη χαρά του σώματός σας στην προσπάθεια. Αλλά αν φτάσετε στο σημείο της εξάντλησης ή εάν η αναπνοή σας γίνει γρήγορη, είναι το άμεσο μήνυμά σας ότι πρέπει να ρίξετε ρυθμούς και να ακούσετε το σώμα σας. Γιατί στην yoga, δεν υπάρχει το “No pain, no gain” ή αλλιώς ο πόνος που νιώθεις σήμερα είναι η δύναμη που θα έχεις αύριο. Υπάρχει μόνο αγάπη για την yoga και τον εαυτό μας.
6.Δεν έχει σημασία πώς δείχνετε, αλλά πώς νιώθετε.
Όταν παίρνετε μία θέση yoga, δεν έχει τόση σημασία το πώς δείχνετε. Αντίθετα, πρέπει να εστιάσετε στο πώς η συγκεκριμένη θέση ωφελεί το σώμα και το μυαλό σας. Προσπαθήστε να μην πιέζεστε, αλλά να χαλαρώνετε σε κάθε θέση. Μην μείνετε ποτέ σε μία στάση που το σώμα σας δυσανασχετεί και δείχνει να υποφέρει, γιατί είναι σαν να οδηγείστε σε σίγουρο τραυματισμό. Αντίθετα, αν δοκιμάσετε να κάνετε μικρές προσαρμογές, πάντα προσεκτικά και με ασφάλεια, θα κερδίσετε και τα οφέλη που προσφέρει η κάθε θέση, χωρίς να ξεπεράσετε τα όρια και να ρισκάρετε να τραυματιστείτε.
7.Αναζητήστε έναν δάσκαλο yoga που να σέβεται τα όριά σας.
Μάθετε να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ενός δασκάλου που σας ενθαρρύνει να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και εκείνου που προσπαθεί να σας πιέσει εκτός των ορίων σας. Εάν πιστεύετε ότι ο δάσκαλός σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, να θυμάστε ότι εσείς αποφασίζετε τι θα κάνετε και τι δεν θα κάνετε με το σώμα σας. Αν αυτό δεν είναι αποδεκτό, απλώς αναζητήστε άλλο δάσκαλο.
8.Να ακούτε την εσωτερική σας φωνή, αλλά όχι πάντα.
Η καλή σχέση με την εσωτερική μας φωνή είναι η αρχή των πάντων. Άλλες φορές μπορεί να μας βοηθήσει, αφού μας χτυπάει το καμπανάκι ότι ξεπερνάμε τα όρια και ότι μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά και άλλες… μας λέει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί και μας πιέζει να κάνουμε περισσότερα και να πιέσουμε τον εαυτό μας. Σε αυτήν την περίπτωση, ας υπενθυμίσουμε στην εσωτερική μας φωνή ότι στην yoga δεν έχει καμία σχέση ο ανταγωνισμός, ούτε καν με τον ίδιο μας τον εαυτό.
9.Βρείτε το δικό σας “comfort zone”
Στην yoga τίποτα δεν είναι μονόδρομος. Φανταστείτε ότι ο δάσκαλος σάς λέει να δοκιμάσετε την πιο δύσκολη εκδοχή μιας θέσης, αλλά εσείς θεωρείτε ότι είναι αρκετά δύσκολη για εσάς. Τι γίνεται τότε; Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε, αφού μπορείτε να αλλάξετε γνώμη. Μείνετε λίγο ακόμα στο επίπεδο που σας ταιριάζει καλύτερα εκείνη τη στιγμή και είναι το comfort zone σας. Γιατί είναι πραγματικά καλύτερο να μείνετε εκεί, παρά να πάτε στο επόμενο επίπεδο που μπορεί και να σας τραυματίσει.
10.Κάντε online yoga με ασφάλεια
Η online yoga είναι μία εξαιρετική λύση την περίοδο της πανδημίας. Όμως είναι σημαντικό να γίνεται με ασφάλεια, όπως και κάθε session yoga. Αν ξεκινάτε τώρα yoga, καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν έμπειρο δάσκαλο που μπορείτε να εμπιστευθείτε και να κάνετε personal sessions, αντί για ομαδικά. Αν πάλι κάνετε καιρό τώρα yoga, σίγουρα τα personal sessions είναι ιδανικά, αλλά και τα ομαδικά δεν είναι απαγορευτικά. Αρκεί να εμπιστεύεστε τον δάσκαλο και να έχετε το θάρρος να ρωτήσετε ό,τι θέλετε και να μοιραστείτε μαζί του ό,τι νιώθετε, όποια στιγμή.
Να θυμάστε ότι η yoga είναι μια πρακτική που στόχο έχει την ευεξία, τη χαλάρωση και τη γαλήνη. Εάν πλησιάσετε την πρακτική σας άσκηση με αφοσίωση, προσοχή και αγάπη για τον εαυτό σας, τότε μπορείτε να ζήσετε τα οφέλη που προσφέρει η Yoga, χωρίς τραυματισμούς. Με ασφάλεια και σιγουριά ότι κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας.
Θα χαρώ να ακολουθήσουμε μαζί και τους δέκα κανόνες και να σας δείξω πως η ασφάλεια είναι βασικό κομμάτι ενός yoga session.
Namaste με ασφάλεια!
Αριάδνη
*Το άρθρο βασίστηκε σε αυτό: https://www.dummies.com/health/exercise/yoga/10-tips-for-a-safe-yoga-practice/