Τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς δέντρα; Τι θα γινόταν αν οι ποταμοί μας στέρευαν; Ζούμε σε μία ταραχώδη εποχή στην ιστορία της Γης. Οι ζούγκλες και τα δάση καταστρέφονται λόγω των βιομηχανιών και τα ορυχεία εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται το περιβάλλον, πολύ συχνά προκαλώντας καταστροφές και ρύπανση.
Οι παλιοί yogis έχουν προβλέψει τα γεγονότα της εποχής που ζούμε, αν και έχουμε πάντα μια επιλογή. Μια χρυσή εποχή μας περιμένει εάν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε για να την δημιουργήσουμε.
Πρέπει να επιλέξουμε να δημιουργήσουμε έναν ειρηνικό και υγιή κόσμο. Πρέπει να στηρίξουμε τη συλλογική απόφαση να αναπτύξουμε μια αρμονική σχέση με τη Μητέρα Γη. Και ποιος είναι πιο κατάλληλος να κρατήσει αυτές τις αξίες εκτός από τη μελλοντική γενιά; Είναι δική μας ευθύνη να μάθουμε τη φύση στη νεολαία μας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν οργανώσεις που διδάσκουν διαλογισμό στα παιδιά στην ύπαιθρο. Το Wild Awakening είναι μία από αυτές. Είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί αρκετές θεραπευτικές τεχνικές και πρακτικές ευαισθητοποίησης για τη στήριξη του μετασχηματισμού και της ανάπτυξης νέων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος των τριών εβδομάδων, οι ομάδες θα ασχοληθούν με την καθημερινή πρακτική της yoga και του διαλογισμού, θα εξασκήσουν πρωτόγονες δεξιότητες και θα μαγειρέψουν υγιεινά φαγητά. Το Wild Awakening προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι έφηβοι προκαλούν τον εαυτό τους σωματικά και διανοητικά σε συνθήκες άγριας φύσης για να βιώσουν τον πραγματικό τους εαυτό. Εδώ είναι πέντε τρόποι που αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.
1. Όταν αποσυνδεθούμε από την τεχνολογία, επανασυνδεόμαστε με τον βιορυθμό μας.
Είναι επιτακτική η λήψη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση του φυσικού ρυθμού του σύμπαντος στα παιδιά μας. Με τη συνεχή πρόσβαση στην τεχνολογία και μια ατελείωτη πλημμύρα “κακών ειδήσεων”, πολλά από τα παιδιά μας ζουν σε κατάσταση πανικού και άγχους. Ο απλούστερος τρόπος για να απελευθερώσετε την ένταση και να επαναφέρετε τον βιολογικό σας ρυθμό είναι να τους βυθίσετε στην άγρια φύση και να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση τους με τον ήλιο, τη φεγγάρι και τα υπόλοιπα στοιχεία.
Μετά από μερικές εβδομάδες, το σώμα τους θα αρχίσει να αποτοξινώνεται από την υπερφόρτωση της σύγχρονης κοινωνίας. Η ανάπαυση θα βρεθεί ανάμεσα στα δέντρα, ενώ το σώμα τους αναδομείται σε συνδυασμό με την υγιεινή τροφή και άσκηση. Οι νευρικές οδοί τους θα ανοίξουν και ένας δημιουργικός σπόρος θα ανθίσει.
Αν αποσυνδέσουμε τη σημερινά παιδιά και τα βγάλουμε στη φύση για να μάθουν yoga, ξέρω ότι θα δούμε δραματικά αποτελέσματα. Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στη φύση και κάνουν yoga, βιώνουν σημαντική αύξηση της θετικής συμπεριφοράς και διάθεσης. Όταν συνδυάζουμε τη yoga, ένα φυσικό περιβάλλον και μια υγιεινή διατροφή έχουμε μια συνταγή για μία επιτυχή επούλωση και μεταμόρφωση.
2. Τα τρόφιμα που βρίσκουμε στη φύση τροφοδοτούν το σώμα και το μυαλό.
Η επαφή των παιδιών με τα τρόφιμα πρωτογενούς προέλευσης (π.χ. μάζεμα μούρων, συγκομιδή μανιταριών, καλλιέργεια κήπου) θρέφει τις αισθήσεις τους ενώ προσφέρει θρεπτικά συστατικά στο σώμα τους που είναι στην ανάπτυξη. Έρχονται σε επαφή, από πρώτο χέρι, με τον κύκλο της ζωής, της γέννησης, της ανάπτυξης, του θανάτου και της αναγέννησης. Μέσα από τη συγκομιδή, αποκτούν βαθιά κατανόηση για το από που προέρχονται τα τρόφιμα, αναπτύσσουν σεβασμό για τη Γη μας και αγαπούν κάθε γεύμα που τρώνε.
3. Η συνειδητή κίνηση και αναπνοή οδηγούν στην σοφία.
Με πρακτικές όπως η yoga, ο διαλογισμός, η πεζοπορία και το ελεύθερο υπαίθριο παιχνίδι, τα παιδιά αξιοποιούν την πρωταρχική σοφία που διατρέχει το νου τους, το σώμα και το πνεύμα τους. Οι ανασφάλειες απελευθερώνονται μέσω συνειδητής κίνησης και οι αφυπνισμένοι δίαυλοι τροφοδοτούνται με τη δύναμη της ζωής από τα δέντρα, τα φυτά, το νερό και το πλούσιο έδαφος. Ενώ ασχολείται με αυτές τις αρχαίες πρακτικές σε ένα περιβάλλον άγριας φύσης, ένα παιδί αναζωογονείται μέσα από τον ήχο του αέρα ή τα τραγούδια των πουλιών, την αίσθηση της γης κάτω από τα γυμνά πέλματα. Η κίνηση δίνει χώρο στην αυθόρμητη χαρά να αναλάβει ηγετικό ρόλο και κάνει τα παιδιά να γελούν, να παίζουν και να μεγαλώνουν.
4. Η σιωπή δημιουργεί σύνδεση με το περιβάλλον.
Σε στιγμές σιωπής, μακριά από τους κοινωνικούς περισπασμούς, παρέχει στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να αφουγκραστούν το φυσικό τους περιβάλλον και να παρατηρήσουν τη συμβιωτική τους σχέση με τον χώρο. Κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών, ανθεί η δημιουργική σκέψη και αρχίζει να ρέει η έμπνευση. Για μερικούς, το συναίσθημα είναι στιγμιαίο, ενώ για άλλους μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Όταν συνδυάζονται με μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή και ανοιχτά αυτιά και καρδιά, θα βρεθούν τελικά σε ένα χώρο που θα νιώσουν δέος για τη φύση και για την ίδια τη ζωή.
5. Η επιβίωση προκαλεί την ομαδική εργασία και το σεβασμό προς τους άλλους.
Όταν έρχονται αντιμέτωποι με την άγρια φύση, η ομάδα γρήγορα έρχεται κοντά, συνεργάζεται. Ενώ κάποιο μέλος της ομάδας προετοιμάζει τη φωτιά, ένας άλλος προετοιμάζει το δείπνο και άλλος συγκεντρώνει πόσιμο νερό. Η έκθεση στα στοιχεία της φύσης και σε ένα σύνολο ευθυνών, προκαλεί τα παιδιά να συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς «το ένα χέρι πλένει το άλλο». Η τελειότητα του φυσικού κόσμου μπορεί να φανεί μέσα από τη σχέση ανάμεσα στο ρεύμα και τα βότανα που αναπτύσσονται στις όχθες του ή μέσω του δέντρου και του πουλιού που κάνει τη φωλιά του στα υψηλότερα κλαδιά. Χρησιμοποιώντας ένα ουδέτερο μυαλό για να παρατηρήσουν τη φύση, τα παιδιά εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους αναπαράγοντας ένα συλλογικό ηθικό που βασίζεται στη συνεργασία, την ένταξη και την ομαδική εργασία.