Μια καινούρια σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει! Μαζί έχει φτάσει η στιγμή και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα κάνουν τα παιδιά μετά το σχολείο.
Χορός, πιάνο, ποδόσφαιρο, yoga, πολεμικές τέχνες, θέατρο… και άλλες πολλές επιλογές που μπορεί να «πελαγώνουν» γονείς και παιδιά από το ποια να διαλέξουν.
Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις που εύχομαι να σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία αναζήτησης της ιδανικής εξωσχολικής δραστηριότητας.
- Μην βιάζεστε να ξεκινήσει το παιδί σας από πολύ μικρό κάποια δραστηριότητα. Το πότε θα ξεκινήσει μια δραστηριότητα το παιδί είναι το ίδιο σημαντικό με το τι θα ξεκινήσει. Στην yoga για παράδειγμα, μια καλή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι μετά τα 4 έτη.
- Ειδικά στις αθλητικές δραστηριότητες, πρέπει να ακολουθούμε αυστηρά τα προτεινόμενα ηλικιακά όρια, αφού το σώμα των παιδιών αναπτύσσεται κάθε μέρα και τα παιδιά μπορεί να μην είναι ακόμα σε θέση να ανταπεξέλθουν ηλικιακά στις απαιτήσεις των αθλημάτων.
- Όταν ένα παιδί εκφράζει την επιθυμία του για μια δραστηριότητα είναι σημαντικό να καταλάβουμε αν αυτή η δραστηριότητα αντιπροσωπεύει αυτό που πραγματικά θέλει ή αν απλώς ακολουθεί την αγέλη των φίλων του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακούσετε προσεκτικά αυτό που θέλει το παιδί σας ανεξάρτητα από το δικό σας θέλω.
- Δεν έχει καμία μα καμία σημασία ποιες ήταν οι δικές σας αγαπημένες δραστηριότητες ή ποιες ήταν οι δραστηριότητες που σας έχουν μείνει ως απωθημένο. Πρέπει να αφήσετε το παιδί ελεύθερο να επιλέξει, οπότε αποφύγετε εκφράσεις όπως «αχ και εγώ ήθελα να παίζω πιάνο αλλά δεν τα κατάφερα» ή «Θα γίνεις φοβερός ποδοσφαιριστής, είναι κληρονομικό». Επηρεάζουν πολύ περισσότερο τα παιδιά απ’ όσο φαντάζεστε.
- Όταν ένα παιδί θέλει να σταματήσει μια δραστηριότητα που έκανε για παράδειγμα την προηγούμενη χρονιά, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Αρχικά, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το παιδί και να εκμαιεύσετε τους πραγματικούς λόγους. Μήπως το παιδί έχει νιώσει ματαίωση ή πίεση και θέλει να τα παρατήσει γι’ αυτό; Μήπως απλώς έχει βαρεθεί; Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με τον δάσκαλο ή με κάποιο συμμαθητή;
- Ένας καλός τρόπος είναι να δώσετε χρόνο στο παιδί σας να δοκιμάσει δύο ή τρεις από τις δραστηριότητες και να επιλέξει το ίδιο ποια του ταιριάζει περισσότερο. Ένα δοκιμαστικό μάθημα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να καταλάβει αν θέλει να συνεχίσει, αν του ταιριάζει ο εκπαιδευτής και αν είναι κάτι που θέλει να κάνει μια και δύο φορές την εβδομάδα.
- Πριν διαλέξετε τη δραστηριότητα, ενημερωθείτε για τι προσφέρει η κάθε δραστηριότητα στην εξέλιξη του και ποιες δραστηριότητες ενδείκνυνται με βάση τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες του;
- Εμπιστευθείτε τον φορέα και τον δάσκαλο. Κυρίως όμως εμπιστευθείτε το παιδί σας. Ακόμα και την ώρα του μαθήματος, κρατήστε μια απόσταση, ώστε το παιδί να μην έχει οπτική επαφή. Είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει αυτόνομο και να σταθεί στα πόδια του.
- Ρωτήστε το παιδί σας, όχι μόνο στην αρχή, πριν επιλέξετε μαζί τη δραστηριότητα. Αλλά και μετά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ρωτήστε το πώς νιώθει, αν φεύγει γεμάτο, αν νιώθει περήφανος για όλα όσα έχει κατακτήσει. Κυρίως όμως ρωτήστε το αν χαίρεται που πάει.
- Όσο κι αν θέλετε το παιδί σας να γίνει φοβερός ποδοσφαιριστής, διάσημη χορεύτρια, τρομερός πιανίστας ή πρωταθλήτρια στο καράτε, να θυμάστε ότι πρέπει πρώτα να είναι παιδί. Να έχει χρόνο ελεύθερο, να παίξει, να γελάσει, να χαλαρώσει, να τρέξει. Μη φορτώνετε το πρόγραμμά του από νωρίς. Αντίθετα ξεφορτωθείτε ώρες από το δικό σας πρόγραμμα και βρείτε χρόνο απλώς να παίξετε μαζί σου. Στ’ αλήθεια είναι μία από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να τους χαρίσετε.
Από τη δική μου εμπειρία θα σας πω ότι η παιδική yoga και συγκεκριμένα η Yoga για παιδιά είναι μια δραστηριότητα που μόλις τη δοκιμάσουν τα παιδιά, τη λατρεύουν. Γιατί:
- Τα κάνει να νιώθουν πιο δυνατά.
- Τελειοποιεί την ισορροπία τους.
- Τα βοηθάει να συγκεντρώνονται.
- Αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους.
- Τα ηρεμεί όταν γύρω τους έχει τόση φασαρία.
Σε κάθε περίπτωση, να θυμόμαστε ότι ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι δικός τους. Ας εμπιστευτούμε τα παιδιά, ας είμαστε δίπλα τους και ας τα αφήσουμε να μας οδηγήσουν στα «πραγματικά τους θέλω»!
Εγώ θα είμαι εδώ για να δοκιμάσουμε -αν το θέλουν τα παιδιά- την yoga!
Namaste μαζί και αυτή τη σχολική χρονιά!
Ariadni