Μειώστε το άγχος και βελτιώστε τη ζωή σας με θετική ομιλία.
Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά το πώς μιλάμε στον εαυτό μας επηρεάζει το πώς νιώθουμε και μπορεί ακόμα και να σαμποτάρει τα επίπεδα άγχους μας! «Δεν είμαι ικανός», «είμαι άχρηστος!», «είμαι κακός άνθρωπος», «είμαι χαζή», «είμαι άσχημη», «είμαι χοντρή», μα πόσο άσχημα μας μιλάμε; Πόσο σκληροί και επικριτικοί είμαστε με τον εαυτό μας;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να «γλυκάνουμε» την εσωτερική μας φωνή και από σήμερα να «μας μιλάμε» καλύτερα. Εάν μιλάμε για εμάς αρνητικά, μπορεί να μας οδηγήσει στο να αγχωνόμαστε πολύ πιο εύκολα και να εκλαμβάνουμε γεγονότα πολύ πιο αρνητικά από ό,τι είναι, δημιουργώντας περιττή ανησυχία για καταστάσεις που κανονικά δεν θα μας άγχωναν. Μπορεί να είμαστε κακοπροαίρετοι απέναντι στους γύρω μας. Μπορεί ακόμα και να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και να νιώθουμε ανεπαρκείς στο να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση.
Κυρίως όμως, όταν η εσωτερική μας φωνή έχει αρνητική διάθεση, αυτόματα φιλτράρουμε και αρνητικά το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο, να είμαστε απαισιόδοξοι και να μην είμαστε καλά. Ούτε με εμάς, μήτε με τους γύρω μας.
Το πώς μιλάμε σε εμάς χρωματίζει τη σκέψη και τη ζωή μας για χρόνια. Γίνεται κάπως σαν μια συνήθεια που μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι έχουμε. Ευτυχώς όμως, μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να την αλλάξουμε. Θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας μερικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να σταματήσουμε να ανοίγουμε αρνητικές συζητήσεις με τον εαυτό μας. Έτσι θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να χρησιμοποιούμε τη σκέψη μας ώστε να αυξήσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να ανακουφιζόμαστε από το άγχος.
Παρατηρήστε τα μοτίβα
Το πρώτο βήμα προς την αλλαγή είναι να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα. Είναι πολύ πιθανό να μην συνειδητοποιούμε πόσο συχνά φέρουμε αρνητικές σκέψεις στο μυαλό μας ή πόσο επηρεάζει αυτό τη ζωή μας. Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εσωτερικό μας διάλογο και το περιεχόμενό του.
Κρατήστε σημειώσεις
Μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα σημειωματάριο και να καταγράφετε κάθε φορά τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε ή να τις γράψετε όλες μαζί στο τέλος της μέρας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο άσχημα μιλάτε στον εαυτό σας και μέρα με τη μέρα θα προσπαθείτε να το διορθώνετε. Στόχος μας είναι όσο περνάει ο καιρός να σημειώνουμε όλο και λιγότερες σκέψεις, αφού θα μιλάμε μόνο θετικά και όμορφα.
Σκέψη-Διακοπή
Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική είναι να παρατηρούμε τον εαυτό μας καθώς σκέφτεται κάτι αρνητικό και εκείνη ακριβώς τη στιγμή να σταματάμε τη σκέψη μας, λέγοντας «Σταμάτα!». Μάλιστα, αν το πούμε δυνατά, θα είναι ακόμα πιο δυνατό.
Λαστιχάκι-Reminder
Ένα άλλο θεραπευτικό τέχνασμα είναι να βάλουμε ένα λαστιχάκι στο χέρι μας. Κάθε φορά που παρατηρούμε κάτι αρνητικό στη σκέψη μας, τραβάμε το λαστιχάκι. Αυτή η μικρή κίνηση είναι αρκετή για να μας βγάλει από τις αρνητικές σκέψεις και να μας επαναφέρει. Ταυτόχρονα, αυτή η ανεπαίσθητη ενόχληση που θα προκαλέσει το τράβηγμα από το λαστιχάκι θα λειτουργήσει συμβολικά ως αρνητική συνέπεια που θα θέλουμε να αποφύγουμε.
Μεταμορφώστε τις αρνητικές δηλώσεις
Ένας καλός τρόπος για να σταματήσετε μια κακή συνήθεια είναι να την αντικαταστήσετε με κάτι καλύτερο. Αναγνωρίστε λοιπόν πρώτα τον εσωτερικό διάλογό σας και αμέσως μετά, αδράξτε την ευκαιρία για να τον αλλάξετε!
Διατυπώστε το πιο ήπια
Έχετε παρατηρήσει ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες αντί για πόνο μιλούν για μια δυσφορία; Το κάνουν γιατί στο άκουσμα και μόνο της λέξης «πόνος» νιώθει κανείς πολύ άσχημα συγκριτικά με τη λέξη «δυσφορία». Αυτή είναι η δύναμη των λέξεων και αυτήν θα χρησιμοποιήσουμε για να μετατρέψουμε τις ισχυρές αρνητικές λέξεις σε πιο ήπιες που θα μας βοηθήσουν. Αντί να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «μίσος» και «θυμώνω», πχ: «Μισώ την κίνηση! Με θυμώνει τόσο πολύ η αγένεια!», μπορείτε να το αναδιατυπώσετε κάπως έτσι: «δεν μου αρέσει η κίνηση» και «ενοχλούμαι» από την αγένεια. Ακούγεται πιο ήπια, σωστά;
Μήπως το αρνητικό δεν είναι και τόσο αρνητικό τελικά;
Πριν διαμαρτυρηθείτε εσωτερικά για κάτι, ξαναδείτε το. Μήπως αυτό που βλέπατε ως αρνητικό ήταν τελικά θετικό; Ή έστω λιγότερο αρνητικό από ό,τι υποθέτατε; Για παράδειγμα, όταν ακυρώνονται τα σχέδιά σας την τελευταία στιγμή, μοιάζει να είναι αρνητικό. Όμως ακόμα κι αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από μια θετική σκέψη! Αφού το πρόγραμμά σας απελευθερώθηκε, μπορείτε να κανονίσετε κάτι άλλο!
Δεν λέμε «δεν μπορώ» αλλά «πώς μπορώ»!
Σταματήστε να μειώνετε τον εαυτό σας, λέγοντας ότι «Α αυτό είναι αδύνατον για μένα» ή «εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό!» Το μόνο που κερδίζετε είναι να αυξήσετε τα επίπεδα άγχους σας, να ρίξετε την αυτοπεποίθησή σας και να δυσκολευτείτε να βρείτε λύση. Την επόμενη φορά που θα σκέφτεστε κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες μιας δεδομένης κατάστασης, μετατρέψτε το σε ερώτηση. Αντί για «δεν μπορώ», πείτε «Πώς μπορώ να το χειριστώ αυτό;» ή αντί για «Είναι αδύνατον», πείτε «Μήπως είναι δυνατόν να το καταφέρω αυτό;» Ακούγονται αρκετά πιο αισιόδοξα, σας γεμίζουν δύναμη, φέρνοντας περισσότερη θετική ενέργεια στη ζωή σας.
Διαλέξτε φίλους με θετική ενέργεια
Είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικότητα, ώστε το μυαλό σας να παραμένει πιο αισιόδοξο και θετικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν. Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους και όσους σας υποτιμούν ή σας κατακρίνουν. Διαλέξτε ανθρώπους που σας κάνουν να χαμογελάτε και να νιώθετε όμορφα.
Κάντε διαλογισμό και επικοινωνήστε καλύτερα με τον εαυτό σας
Μέσα από τον διαλογισμό και την yoga, καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Νιώθουμε τις ανάσες μας, καταλαβαίνουμε πού πονάμε, ποιο σημείο μας τραβάει, σε ποια θέση ηρεμούμε. Είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγα λεπτά μέσα στη μέρα για να διαλογιστούμε και να κάνουμε μόνο θετικές σκέψεις.